Dikte van embossed folie
Dikte van embossed folie
Bij embossed folies kan men eigenlijk niet spreken over één getal voor de dikte, in tegenstelling tot de “gladde” folies die we veelal gewend zijn in de kappersbranche en in tegenstelling wat een aantal leveranciers hierover communiceren.
Embossed folie is een folie met structuur of ook wel reliëf genoemd. Dit is een extra proces t.o.v. de “gladde” folies.
De basis van embossed folie is een gladde folie met een een bepaalde productdikte. Door de embossed structuur/relief ontstaat een andere gevoelsdikte, die hoger ligt.
De Procare (pop-up en pre-cut) folie sheets embossed hebben een gevoelsdikte van 15 micron (ook wel uitgedrukt in mu, mμ, my) maar met een productdikte van 13 micron.
Waarom staat er geen dikte op onze verpakking en bij sommige leveranciers wel?
Juist om verwarring te voorkomen. Al tientallen jaren is de kappersbranche alleen gewend geweest aan “gladde” folies met een aangegeven dikte in micron. Embossed folies zijn pas sinds enkele jaren bekend in de kappersbranche, maar kunnen dus niet 1 op 1 vergeleken worden met de dikte van “gladde" folies.
Als wij 13 micron op de verpakking zouden zetten, dan is de gedachte (t.o.v. gladde folies) al heel snel “Dat is dunner dan ik nu gebruik, ik heb nu 14 of 15 micron.” Of juist het tegenovergestelde.
Als wij 15 micron op de verpakking zouden zetten, dan zou dat niet waar zijn. Het product zelf is namelijk 13 micron.
Ik gebruik nu embossed folies van een andere leverancier, daar staat 15 micron op de verpakking.
Kloppen die gegevens dan wel?
Daar kan men over discussiëren en van mening verschillen. Om de productdikte van folie te weten, is door te meten.
Ook kennen wij niet alle embossed folies van de diverse leveranciers en merken.
Wel kunnen wij uit marktondezoek aangeven dat de meest aangeboden embossed folies een werkelijke productdikte hebben van 12/13 micron, maar met een hogere gevoelsdikte door de specifieke embossing.
Wellicht ook handig om te weten is dat elke leverancier zo goed als vrij is om zelf te bepalen wat men op een verpakking gedrukt wilt hebben.
Waarom worden er op de verpakkingen van embossed folies dan geen 2 getallen gemeld?
Dat zouden wij ook het liefst willen, maar dat heeft enerzijds te maken met het Internationale Stelsel van Eenheden (SI-stelsel) ; de wettelijke standaard in de Europese Unie. Anderzijds heeft dat te maken met de eerder genoemde gevoelsdikte; gevoel is logischerwijs geen officiële maateenheid.